Act for your health

your health

Activitatea principala a proiectulului asociației DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION Act For Your Health ! (Fa ceva pentru sanatatea ta !) - schimb multilateral de tineri - s-a desfasurat in orasul Titu in perioada 24.08-04.09.2013. Proiectul a fost finanțat de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale prin Programul Tineret in Acțiune, Actiunea 1.1-Schimb de Tineri.
tineret in actiune Ceea ce ne-am propus, a fost un schimb multicultural, despre ce pot face tinerii pentru adoptarea unui stil de viata sanatos. Schimbul de tineri a durat 12 zile si a implicat 40 de tinerii din organizatii din Turcia, Polonia, Italia și Romania. Obiectivele noastre au fost legate de constientizarea tinerilor cu privire la urmatoarele aspecte:
  • beneficiile activităților fizice, în special cele aer liber și echipă,
  • alimentație sănătoasă, gatita traditional din ingrediente de pe piata locala ,
  • consecintele abuzului de substanțe care creaza dependență și ale obiceiurilor nesănătoase,
  • atitudine pro-activă privind protecția mediului
  • dezvoltarea de abilități de comunicare interculturală și atitudini pozitive despre diferențele de perceptie din mediul rural / urban cu privire la viața sănătoasă.
Procesul de invatare din timpul proiectului a fost construit pe metode de educatie nonformala respectandu-se principiile invatarii experientiale vizand un context de invatare creativ participativ urmat de momente de reflectie si constientizare.
Tema proiectului se inscrie in preocuparile noastre permanente si este una dintre cele cinci directii in care actionam. Amintim numai cateva din activitatile desfasurate in cadrul proiectului, in vederea atingerii obiectivelor propuse: Tinerii implicati in proiect au devenit mai constienti de beneficiile activitatilor fizice, in special cele in aer liber și in echipa, s-au organizat meciuri de fotbal, handball si basket pe terenurile de sport si in sala de sport a liceului IC Vissarion. Participantii au prezentat „jocurile copilariei ”din tarile din care provin in padurea de la Nucet, s-a organizat o stafeta cu diverse probe in Parcul Orasenesc Titu si s-a inotat in piscina deosebit de primitoare deschisa de curand in oras. Tinerii s-au deplasat foarte mult pe jos la Nucet, Potlogi si in imprejurimile orasului Titu, ca dealtfel si in vizitele din Bucuresti si Targoviste.
S-au discutat principiile alimentatiei sanatoase legate de modul de procurare a hranei din productie locala, alimente de baza in obtinerea carora s-au folosit cat mai putine substante chimice si stimulatori de crestere si care necesita putin transport. Am observat cu totii modul de autogospodarire si am aflat despre regimul de viata si cel alimentar dintr-o manastire ortotoxa.

Participantii au fost implicati in ecologizarea pe o distanta de 2 km a raului Tudorel la intrarea in localitatea Potlogi. Importanta acestei actiuni a fost recunoscuta prin Certificatul de Participare acordat celor implicatii de catre reprezentantii Primariei Comunei Potlogi.
Ca un exemplu de comportament responsabil, am incercat pe parcursul proiectului sa colectam selectiv deseurile rezultate, dar modul in care s-a facut procesarea lor tine de modul in care acest serviciu public este asigurat in localitatea in care am stat.
Pe parcursul unei zile intregi tinerii au participat la ateliere de lucru cu privire la abuzul de substante care creaza dependenta si au impartasit detalii legate de aceste aspecte in tarile din care provin.
Participantii au fost angrenati in crearea si interpretarea unor scurte scenete avand ca tema obiceiurile nesanatoase si abuzul de substante care creaza dependenta.
Pe baza propunerilor participantilor a fost alcatuit un chestionar in care au fost retinute zece „obiceiuri nesanatoase” care urmau sa fie scalate de respondenti in functie de gravitatea lor.
Obiectivul dezvoltarii de abilitați de comunicare interculturala și atitudini pozitive despre diferentele de perceptie din mediul rural/ urban cu privire la viața sanatoasa a fost sustinut prin interactiunea cu numeroase persoane din diverse comunitati, sate, orase de diverse dimensiuni.
Plecand de la orasul (care nu depaseste 10.000 de locuitori) in care isi desfasoara activitatea organizatia noastra si care avea sa gazduiasca participantii, proiectul s-a adresat in special, tinerilor care traiesc in comunitati de dimensiuni comparabile.
Obiectivul promovarii diversitatii culturale a fost sustinut prin serile interculturale in pregatirea carora participantii s-au implicat foarte mult, de la pregatirea meniurilor traditionale, muzica, decorarea salii,pana la film de prezentare pentru fiecare tara.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv am ales cateva obiective de interes local si national pentru a arata participantilor bogatia culturala a Romaniei in context european.
  • Palatul Brancovenesc de la Potlogi
  • Manastirea Nucet, ctitorie boiereasca din secolul XIV
  • Bucuresti : Casa Poporului, centrul vechi, Piata Universitatii, Ateneul Roman.
  • Targoviste: Turnul Chindiei si Parcul Chindia, Mitropolia Valahiei.
  • Castelul Bran- Cetatea Fortificata de la Rasnov si Brasovul cu Biserica Neagra, Piata Sfatului.

Ne-au sustinut in realizarea proiectului:
Primaria Orasului Titu si Consiliul Local al acestui oras
Primaria Comunei Potlogi
Conducerea Liceului Teoretic IC Vissarion, Titu
Conducerea Liceului Tehnologic Goga Ionescu, Titu.